Kampioenhuldiging NIC Borne 2014

                                      Kampioenhuldiging NIC Borne 2014

 

Openingsvlucht Brive: Een minder goede start dan gehoopt!

 

De aanloop naar de eerste grote fondvlucht was zeer goed. De voorbereidingsvluchten verliepen buitengewoon goed, geen vuiltje “in “  de lucht, zou je kunnen zeggen! Helaas kan dit niet gezegd worden van de openingsvlucht Brive. Onze duiven werden vrijdagmiddag gelost om 14.00 en kwamen rond Parijs in onbestendig weer terecht.

 

Dinsdagavond 27 mei liep het vol bij het NIC-Borne waar de directe omgeving van het inkorflokaal  drastisch werd onderhanden genomen door de gemeente Borne.

In totaal deden 68 liefhebbers mee en werden er 499 duiven in concours gezet.  Ook deze keer werd er ingekorfd door combinatie vader en zoon Wentrup uit Tubbergen. Met 10 duiven mee hadden zij de snelste duif van het Nic, tevens 2e van de VNCC. Het was hun 8e getekende , een driejarige weduwnaar, die om 12.40 zijn staart liet zien en met een snelheid  van 931 m/m de andere 498 duiven achter zich liet. Hij is van het soort Kiekebelt, lijn Blue Fairy, 1e nationaal Bergerac. Jelle Jellema sprint volop uit de startblokken. Hij had zijn beste duif ook mee, de reeds nu al legendarische Romee want  het is  nu de 4e keer dat zij een kopprijs vliegt (12.31) op nationaal niveau. Jelle had er 24 mee en had 18 prijsduiven.  Voor de 3e plek moet ik naar Rijssen waar G.J. Egberts  met  16 duiven mee, de derde snelste duif draait. Om 12.31 wist hij dat deze duif vroeg zit, want het concours kende een traag verloop.  Dan zie ik Benno Kastelein, met 17 duiven mee pakt hij 5 prijsduiven en zijn 2e getekende liet hem vorig jaar ook niet in de steek en ook dit keer maakte hij van deze duivenliefhebber een gelukkig man. Om 13.07 was voor hem de spanning een stuk minder en kon hij gelaten zijn duivenvrienden bellen met de mededeling over zijn vroege duif. Dan komt het orakel van Enter uit de bus. Theo Pots 6 duifjes mee en 6 duifjes prijs! Ongekend en geweldig als je weet dat bij het afslaan de prijzen met moeite waren verdiend. Theo draait drie duiven  in 18 minuten en bezet daarmee de 5e, de 6e en de 7e plek, te beginnen om 13.04, 13.19 en 13.22. Beter is bijna niet mogelijk. Voor plaats 8 moet ik naar Klaas Mulder. Om 13.31 valt zijn 1e getekende en was  de dag van Klaas niet meer kapot te krijgen. Jelle Jellema heeft om 13.42 in dezelfde minuut zijn 2e en 3e duif en daarmee zijn de eerste 10 prijsduiven van het Nic bekend.

 

Na het bekendmaken van de uitslag kon men lezen dat van de 68 deelnemers slechts 37 één of meer prijsduiven hadden gedraaid. Voor  enkele liefhebbers was Brive een grote deceptie. De hele dag wachten en bij het afslaan nog geen duif terug.

St. Vincent een ouderwetse kraker.

 

De lossingcommissie gaf vrijdagmiddag om één uur de duiven van St. Vincent de vrijheid. Over de gehele linie was het weer goed, echter er heerste ook een noordelijke kopwind. Uiteindelijk bleek de voortdurende noordelijke winden het de duiven niet gemakkelijk te maken. Deze conclusie wordt gemakkelijk onderbouwd door twee factoren, te weten de eerste duif van het Nic deed er ruimweg 26, 5 uur over om de thuishaven weer te bereiken en haar snelheid lag al ruim onder de 900 meter per minuut.  Geen enkele duif in het VNCC kwam boven de 1000 meter grens. Het concours stond een dikke 5 uur open  voordat de laatste prijsduif zich gemeld had op zaterdagavond.

Het Nic-Borne had 32 liefhebbers aan de inkorftafel gehad, zij brachten in totaal 147 potentiële  kampioentjes  mee. Dit hield in dat er 37 prijsduiven nodig waren om het concours te kunnen sluiten.

Jelle Jellema ging met 11 duiven  de strijd aan. Hij zag zijn snelste duif om 16.41 het hok binnenschieten en met dit feit wist men dat de duiven in onze contreien  dicht bij de eindstreep zaten. Toen lag de snelheid al onder de 900 m/m.  Amanuel Őz uit Denekamp beschikt over zeer talentvolle duiven en hij soigneert ze optimaal. Zijn tweede getekende  stortte zich om 17.18 met donderend geweld op zijn hok, neer.  Zowel Jelle als Amanuel zaten ook redelijk vroeg in het VNCC-totaal klassement.  Beide liefhebbers  beheersten samen de eerste zes posities in de uitslag. Jelle 1, 3 5 en 6, Amanuel 2 en 4. Gelukkig kon Rob Blokhuis tegenwicht bieden aan deze twee heren. Hij had 4 duiven mee en laat even zien dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Zijn 1e en 2e getekenden vallen binnen een minuut achter elkaar binnen ( 18.14 en 18.15) 7e en 8e.  Hennie Otten uit Enter liet al op Brive zien dat zijn duiven in goede gezondheid verkeren, want ook op St.Vincent zit hij mooi bij de eerste 10. Zijn 2e getekende heeft de vlucht beëindigd om 18.06. Onze Cees Nijdeken fungeert op St.Vincent als hekkensluiter bij de 10 snelste duiven . Met zijn 8-tal begint Cees om vijf minuten over zes te draaien  en van de acht draait hij er vijf in de prijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Periqueux, een zware met een ongelofelijke uitschieter.

 

De derde zware fondvlucht op het programma was Periqueux. Heden ten dage beschikken veel liefhebbers over echte postduiven. Hierdoor kan gevoeglijk er van uit gegaan worden, dat na het vallen van de eerste gemelde duif , het peloton zich kort daarna aankondigt. De werkelijkheid bij Periqueux lag anders. Harry Helming uit Borne had voor deze vlucht 20 duiven ingekorfd. Onder deze 20 duiven zat ook de duivin 12-1162195, die vorig jaar als jaarling op Bergerac de 75e prijs vloog van 3000 duiven en laat nou net deze duivin in een onvoorstelbare topvorm verkeren. Een ieder die aan het rekenen was geslagen verwachtte de eerste duiven tussen 10 en 11 uur. Harry’s duif kon echter niet rekenen. Dat Harry haar nog niet verwachtte was duidelijk, want toen hij terugkwam van de warme bakker rond 07.40 zag hij haar zitten op de klep. Helaas was de duif nog niet geconstateerd, maar met wat aandrang liep zij snel over de antenne. Hoeveel tijd er verspeeld was,  weet Harry niet, maar bij de warme bakker had hij nog even gezellig een praatje gehouden, denkende dat het nog wel enkele uren duurt voordat de duiven zich melden. Logisch want op internet was in de voorvlucht nog geen duif gemeld. De duif werd uiteindelijk om 07.42.32 geconstateerd en werd hierdoor de snelste duif van het NPO-VNCC concours. Het is uitzonderlijk dat een duif zo losvliegt van het peloton, want Harry’s duif zit bijna twee uur los op de volgende duif van  van het VNCC.  In ons Nic-Borne was de soep nog niet op, want Amanuel  Őz had er ook even 20 in de wedstrijd zitten.  Amanuel draaide om 09.40 zijn 3e getekende en werd hiermee de tweede in het Nic en in de VNCC. Harry Helming draaide 3 duiven bij de eerste tien (1e, 3e, 6e ). Jelle Jellema moest het dit keer wat minder doen.  Zijn 5e getekende viel om 11.10 neer op de antenne en Jelle pakt bijna altijd goed, want van de 49 ingezette duiven hebben er 25 een prijs.  Voor de 5e duif zien wij een bekende duivenman uit  Hengelo namelijk wijlen Martin Aaftink. Martin was  vooral een programmaspeler en ja, Periqueux staat dan ook op het programma. Benno Kastelein  draait nu twee mooie duiven om 11.33 en 11.36 (7e en 9e). Theo Pots uit Enter blijft opvallend presteren, want ook nu weer heeft hij een duif bij de snelste tien van het nic (8e). De rij wordt gesloten door T. Brunnekreeft om 11.32 pakt hij de 10e prijsduif van het nic-Borne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZLU Barcelona 2014

 

In het begin van de week wees niets er op dat deze Barcelona een gedenkwaardige zou worden. Wie verwacht nu dat op een afstand van ruim 1260 km kopduiven zouden vallen?

Twaalf liefhebbers uit deze regio korfden hier bij ons NIC in en dat betekende dat 52 duiven richting Barcelona vertrokken. De Belgische lossingscie. had op vrijdagochtend 4 juli een andere visie op het weer dan de Nederlandse autoriteiten die in hun wijsheid al dagen van tevoren een code rood hadden afgekondigd! Aldus gingen er op vrijdagochtend om 09.00 uur internationaal 20.669 en nationaal 5422 duiven los. Over het geheel werd het een probleemloze vlucht, sterker, het werd er een met een gouden rand, een om nooit meer te vergeten!

 

Gezien het verloop van de vlucht kon men verwachten dat ook in deze contreien op tijd duiven zouden kunnen vallen. Alle voorwaarden voor een vroege duif waren plotseling aanwezig.

 

Jelle Jellema had zich zaterdagochtend rond 04.45 uur amper op zijn favoriete plek genesteld, of uit het ochtendgloren scheerde er een schim langs hem heen. Adrenaline vloog door zijn lichaam, Barcelona??? Jazeker het was er een, en wat voor een! Om 05.14.28 uur viel de 11-679 op de klep. Een moment dat je nooit weer vergeet, een moment dat elke duivenliefhebber mee zou willen maken. Een compleet circus volgt! Meldpost Klaas Mulder lag nog heerlijk op één oor te dromen van vroege duiven toen hij wreed uit zijn droom gerukt werd door het intense geluid van zijn telefoon. Jelle aan de lijn, Klaas kon zijn oren niet geloven, zo vroeg? Om 15.18.00 uur heeft hij de duif gemeld bij de ZLU. Klaas, amper bekomen van de opwinding, kreeg een half uur later wederom telefoon. Weer Jelle. Nu meldde hij zich met zijn eerst getekende duif die hij om 05.38.05 geconstateerd had. Voor Jelle betekende dit een 1e en 3e zowel Nationaal als Internationaal Barcelona, een wereldprestatie! Van de 12 duiven die Jelle er mee had wisten er 8 in de prijzen te vliegen.

Harold Zwiers had ook een zeer vroege duif. Zijn tweede getekende was net voor 07.00 thuis. Harold behaalde met deze duif  de 17 prijs nationaal en de 19e prijs internationaal.  Rudolf Willemsen, die zijn hele duivengebeuren afstemt op vluchten als Barcelona, had ook een mooie dag. Van de 11 ingezette duiven had hij bij het afslaan om 18.00 er vijf terug, waarvan een twee mooi op tijd ( 9e en 11e) en nationaal vijf in de prijzen.

Zowel voor Jelle als ons inkorfcentrum een geweldige dag, een superdag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZLU Marseille 2014

 

Bij internationaal Barcelona waren de weergoden op alle fronten voor ons, maar bij Marseille was het omgekeerde aan de hand. Onze duiven moesten afrekenen met een voortdurende noordoostelijke wind, waarbij de koperen ploert zich ook niet onbetuigd liet. In het NIC-Borne waren voor deze vlucht 97 duiven ingekorfd door 17 liefhebbers. Vrijdagochtend gingen 12.158 duiven om 06.45 los.

 

De snelste duif viel bij Jelle Jellema om 07.53 uur, het was zijn 4e getekende en haar snelheid lag al onder de 1000 metergrens. Jelle is al min of meer een beetje gewend aan het feit dat zijn duiven snel achter elkaar komen, maar bij deze vlucht ging dat niet op. Jan Morsink uit Marle heeft precies een uur na Jelle zijn eerste duif thuis en daarmee pakt Jan de 2e plaats. Jan is bezig een geweldig fondhok op te bouwen en gezien de kwaliteit van de duiven gaat hem dat ook lukken. We kunnen in de toekomst nog wel het e.e.a. van hem verwachten! Harold Zwiers was ook weer van de partij met 4 duiven mee pakte hij er 3 in de prijzen. Zijn 2e getekende kwam om 09.22 en zijn 4e getekende om 10.07. Dit houdt in dat Harold de 3e en 4e prijsduif had van het NIC.

Voor Christiane Niks werd deze dag toch een bijzondere dag, want zij had 5 duiven in concours gezet en pakte achter elkaar haar duiven. Nog voordat de helft van de prijzen in het NIC waren verdiend had Christiane al haar duiven weer thuis. De aankomsten waren: 10.14 (5e), 11.34 (6e), 11.55 (9e), 12.15 (10e) en als laatste 13.18 (12e) en daarmee kon het boek Marseille van de combinatie dicht.  Een formidabele prestatie.

Rob Blokhuis had er 3 ingekorfd. Om 11.25 uur valt zijn eerst getekende en daarmee had Rob plaats 7 binnen.  Rudolf Willemsen is helemaal verknocht aan de ZLU-vluchten. Hiervoor maakt hij zijn duiven helemaal klaar en dat lukt hem steeds beter. Rudolf had er 14 meegegeven en om 11.30 uur kan hij de laatste afgegeven duif als eerste afvlaggen. In totaal pakt deze liefhebber pur-sang 4 prijsduiven.

 

Terugkijkend bleek Marseille voor onervaren duiven een zware dobber, gelukkig bereikten de volgende dag nog veel duiven veilig hun hok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cahors

 

Eindelijk na twee afgelaste vluchten konden de liefhebbers van de zware fond weer met spanning op hun geloste duiven van Cahors wachtten.  Zo als het hele seizoen de gewoonte is, hadden de duiven de wind en de zon als tegenstanders te overwinnen. Dit hield wel in dat er van nachtvliegen geen sprake zou zijn en dat klopte ook. Want van de 457 in concours staande duiven van het nic meldde de snelste duif zich om 12.04 bij Jelle Jellema.  Wat zijn duiven dit jaar presteren valt buiten alle verbeelding, waarbij de eerste internationaal Barcelona de bekroning vormt. Jelle had er twintig duiven in concours gezet en pakt 65% hiervan als prijsduiven. Bij de 10 snelste duiven heeft Jelle 1, 4 en 5. Combinatie Kolenbrander had een zeer goede duif gekregen van Louis Mulder. Hij was daar aan het dakdekken en zag een mooie rode duif bij Louis. Deze was wel geneigd om een koppel jongen voor de combinatie groot te brengen en laat nou net een jong uit dit koppel prima fondbloed in de aderen te hebben.  Deze duivin van 2012 grijpt de 2e plek en van de drie gezette duiven heeft de combinatie er twee in de prijzen. Ook de combinatie Kole-Vlaskamp proeft het geluk van een goede fondduif. Zij hadden van Rob Blokhuis een mooi jong gekregen en laat nou net dit jong zijn derde prijs behalen op de fond. Drie keer mee en drie keer prijs. Wie wil ze niet hebben? G.J. Egberts altijd van de partij had 14 duiven mee en won daarmee 8 prijzen. Zijn 12e getekende veraste hem door om 12.34 op de klep te vallen en plaatste zich hiermee op de zesde plek. Cees Nijdeken speelt dit jaar zeer tactisch. Met 10 mee had Cees aan 1 prijsduif genoeg, maar dan moet deze wel op tijd vallen en dat lukt hem dit jaar wonderwel.  Overigens pakt Cees wel even 7 prijsduiven. Om 12.45 (7e plek) valt bij Cees de spanning weg en weet hij, dat deze duif zijn positie in het totaal klassement van de VNCC verstevigt. Stan Scholten uit Enter 9 mee en 5 prijzen pakt om 12.49 de 8e plaats. Jan Becker de vliegende tandarts in rustte vond dat het nu echt tijd werd om zijn duiven flink aan de tand te voelen. Met 66 duiven mee was Jan de grootste inkorver, maar Jan maakt het ook waar! In een tijdbestek van 8 minuten pakt Jan de 9e en 10e plaats.

De zwaarte van Cahors wordt wel bevestigd door het feit dat slechts 50% van de deelnemers 1 of meer prijsduiven  had.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZLU Perpignan 2014

In de week waar Bergerac werd vervlogen vond ook de wedvlucht van Perpignan plaats, zodat liefhebbers de keuze hadden waar zij hun duiven op zouden meegeven. Sommige liefhebbers hebben zich geheel gericht op de ZLU-vluchten en nemen niet meer deel aan de overige overnacht-concoursen.

 

In Borne hadden 8 liefhebbers van de ZLU-vluchten in totaal 47 duiven in concours gebracht en je kunt er gerust van uitgaan dat hier geen onervaren duiven tussen zaten. Vrijdagochtend 1 augustus werden ze om 06.45 gelost en moesten onze duiven dwars door Frankrijk richting huis vliegen. Helaas zat er tegen de avond een stevig regenfront in België, waardoor aankomsten laat in de avond op voorhand uitgesloten was.

 

Op zaterdagochtend had Harold Zwiers uit den Ham zijn 2e getekende thuis. Hij zat om 09.39 uur en zijn duif had een snelheid van 962 m/m gescoord. Slechts 8 minuten later viel zijn 3e getekende op de plank. Harold had nu de 1e en 2e snelste duif van het NIC. Het hele jaar zien wij Jelle Jellema zijn duiven “wie am Schnürchen” zoals de Duitsers zo mooi zeggen,  naar huis komen en ook nu weer rijdt de duiventrein van Jelle ongelofelijk  hard richting Nijverdal. Om 09.37 uur is zijn 7e getekende thuis. Bijna om de minuut valt er bij hem een duif en om 10.59 uur heeft Jelle er 8 thuis. Geen ruimte latend voor de overige deelnemers. Jan Morsink uit Marle wringt zich er nog tussen. Hij heeft om 11.15 uur zijn 3e getekende weer terug. Jelle sluit de rij af met zijn 9e duif en om 11.22 uur zijn de prijzen in het NIC-Borne verdiend.  Alleen Harold Zwiers had een duif bij de snelste 250 duiven van de ZLU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bergerac, de afsluiter van het jaar!

Voordat je het weet ben je al weer met de laatste fondvlucht bezig. Door de uitval van twee vluchten lijkt het seizoen nu wel erg kort. Laten wij hopen dat het jaar 2015 eens een probleemloos jaar zal worden wat betreft de lossingen.  Voor Bergerac meldden zich nog 36 liefhebbers met een totaal van 368 duiven. De weersvoorspellingen gaven aan dat lossen op vrijdag een reële optie was en dat de wind overheersend in het voordeel van onze duiven zou zijn. Toch duurde het tot halverwege negenen voordat de eerste duif zou worden gemeld. Jelle Jellema had al aangegeven om ook voor het kampioenschap van de VNCC te gaan, maar Jelle korft over het algemeen grote aantallen duiven in en dan wordt deze doelstelling wat moeizamer. In totaal had Jelle er 62 meegegeven. Om 09.24 heeft hij de snelste duif van het Nic-Borne en in een tijdbestek van een uur heeft Jelle er 8 binnen. Dat dit allemaal nog vroege duiven zijn bewijst de uitslag, want alle 8 duiven zitten bij de eerste tien duiven van het Nic. Alleen U.Kogging en Rob Blokhuis lukten  het om nog een duif tussen de sneltrein van Jelle te draaien. Kogging pakte zijn eerste duif om 10.25 (4e) en Rob om 10.28 (6e).  Van de 92 prijsduiven pakt Jelle er 39.  Bij de vitesse specialisten en jonge duiven kunstenaars zie je dit verschijnsel al jaren, maar bij de overnachtfond is dit voor mij onbekend.  Jelle wordt dit jaar  de kampioen van het VNCC.

 

Het jaar overziend, kun je gerust concluderen dat  onze duiven er voor hebben moeten werken en dat de klasse van de duif een noodzakelijke voorwaarde was om succesvol te kunnen zijn op de vluchten met overwegend kopwinden. Ons Nic heeft dit jaar geweldig gepresteert  een (Jelle)die de 1e en 3e internationaal Barcelona op zijn naam schreef. Iets wat altijd in het verleden als een onmogelijkheid werd beschouwd. Tevens wordt de Romee van Jelle afgevaardigd wordt als Olympiadeduif voor Nederland. Harrie Helming wist Nationaal Perigueux op zijn naam te schrijven en Jelle, Amanuel en Cees werden respectievelijk 1e, 2e en 4e kampione VNCC. Het Nic organiseert ook jaarlijks een aantal ZLU-vluchten en het mag gezegd worden dat het bescheiden aantal deelnemers opvallend goed presteren..

 

NIC 0617 Reisduif Borne,  Nationale Derby der Junioren TROYES 2014

Het waren de echte jonge duiven specialisten, liefhebbers die nog een gooi wilden doen naar een top eind klassering van de Fondclub Twente maar toch ook overnachtspelers die donderdag hun jonge duiven, totaal 608, inkorfden in Borne.

Zaterdag bleek al snel dat een vroege lossing i.v.m. zware bewolking niet mogelijk was. Uiteindelijk werd om 11.10 uur toch nog het startschot gegeven vanuit het zuidelijk gelegen Troyes.

Het was de 245 van Dennis Beverdam die, als 18e getekende van de 67 meegegeven duiven, de 479 kilometer als snelste wist te overbruggen. Met een snelheid van 1045 meter per minuut behaalde de 245 ook regionaal en nationaal een topklassering. Vader Herman Beverdam die dit jaar het NPO concours van Bourges wist te winnen moest dit keer genoegen nemen met plek 2. Maar goed als het dan na je zoon is, dan neem je dit graag op de koop toe, nietwaar. Op plek 3 treffen we de familie Doldersum uit Almelo aan. Een familie die op de eendaagse en jonge duiven vluchten jaarlijks van zich doen spreken. Ook de 5e plek werd hun deel. Op plek 4 de Comb. Bos van De Reisduif uit Borne, die hiermee zeer goede zaken deed voor het Kring kampioenschap. Op de 10e plek hadden ze hun2e duif. Op de 6e plaats treffen we Rob Blokhuis aan. Rob had zijn jonge duiven goed op dreef. Ook op Nanteuil en Arras (9e NPO}, pakte hij al vroege duiven. Dan komt Erik Immink uit Rijssen. Erik pakte in 1 minuut 3 jonge duiven op de plaatsten 7,8 en 9.

Om 21.00 uur bleek dat er 124 van de 152 prijzen verdeeld waren. Gelukkig kwamen de volgende ochtend, na het optrekken van de ochtendmist, de duiven goed na.