Brive 2013, NIC 0617 neemt gelijk de maat!

Dinsdagavond was het inkorven voor de eerste overnachtvlucht. In het verleden is Brive al vaker een zware vlucht voor onze duiven. Dit jaar mag men pas jaarlingen inkorven na St.Vincent. Over deze maatregel was links en rechts wel enig kritiek te horen, met name wat is nu het wezenlijke verschil om de jaarlingen pas op Periqueux te mogen inkorven en niet drie weken eerder op Brive? Achteraf mogen wij ons gelukkig prijzen, want Brive werd een vlucht van ongekende zwaarte. Een stevige nw-wind , soms draaiend naar noord, dwong het uiterste van onze duiven. Alleen de duiven in de allerbeste conditie en op het bot gemotiveerd konden zich succesvol verweren tegen dit natuurgeweld. Niemand rekende op zeer vroege duiven met de opkomende zon. Echter nationaal draaide één bekende liefhebber een opmerkelijk vroege duif, Arjan Beens. Daarna was het enige uren wachten voordat de duiven voorzichtig begonnen te vallen. Voor het nic-Borne begon het op 10.57 toen Harrie Helming uit Borne zijn tweede getekende constateerde en om 11.24 ook zijn tweede duif binnen kreeg. Hiermee pakte Harrie de eerste en vierde prijsduif. In totaal hadden 66 liefhebbers 388 duiven ingekorfd. Bij het afstaan van de klokken bleek dat slechts 36 liefhebbers 1 of meer prijsduiven hadden. Dit is opmerkelijk van de 66 liefhebbers stonden er maar 36 op de uitslag. Dat is nog geen 55% van het totaal. Bij het lezen van de uitslag viel ook op dat de aangewezen duiven niet de prestatie hadden geleverd als werd verwacht door de liefhebbers. Ook dit zegt iets over de zwaarte van de vlucht, want laten wij eerlijk zijn, de duiven die zich op tijd hebben laten zien, zijn toppers van de bovenste plank. Na Harrie kwamen ook andere liefhebbers in beeld. Egberts uit Rijssen liet vorig jaar al zien dat  met  hem rekening moet worden gehouden. Ik dacht dat hij in het seizoen 2012 tweekeer de snelste duif had van het Nic-Borne. Nu draait hij om 11.01 en bezet daarmee de tweede positie. De liefhebber Kogging uit Deurningen had 6 duiven mee en pakte drie prijzen en dat kon lang niet iedereen zeggen. Hij zag zijn snelste duif om 11.13 over de antenne lopen en stelde hiermee zijn positie bij de eerste tien duiven van het Nic veilig de derde snelste duif. H. Klein Nijenhuis uit Hengelo speelt voornamelijk het programmaspel, maar daar horen ook een aantal overnachtvluchten bij, waaronder Brive. Om hier succesvol aan mee te kunnen doen heeft hij bij Benno Kastelein enkele fondduiven aangeschaft en dit blijken geen windeieren te zijn. Met twee duiven mee pakt Hennie ook twee mooie prijzen te beginnen plek 5 ( 11.24) en plek 65

 ( 13.23). Misschien wordt door zo’n puike prestatie wel het fondvuurtje aangewakkerd bij Hennie, wie weet?

Comb. Seelen uit Borne hoef ik niet meer voor te stellen, zij zijn er bijna altijd bij en ook op Brive zaten ze mooi op tijd door om 11.38 hun eerste duif te draaien, tevens ook de negende prijsduif (11.47). Benno Kastelein vindt, dat je maar direct stevig kunt inkorven , want met 20 duiven mee, behoorde hij kwantitatief gezien bij de grote jongens. Maar laat u zich niet misleiden door het aantal, want Benno pakt plaats 7 (11.36), 22, 24, 39, 58 en 74. Voor de achtste plaats komt de liefhebber B.J. Hemel in zicht. Hij had er vier mee en pakt zijn eerst getekende om 11.39. Voor de tiende prijsduif komt Nijverdal langs rijden. Jelle Jellema begint dan aan zijn respectabele serie. De trein van Jelle begint te lopen om 11.48 en van de 19 meegegeven duiven draait hij er 13 in de prijzen. Rijdt u even mee: 10e, 11e t/m 14e, 16e, 18e, 19e, 49e, 54e, 56e, 78e en als laatste prijsduif de 87e. Kwaliteit in de breedte zou ik zeggen.

Concluderend, Brive kenmerkt zich door een zware start en zal voor menig liefhebbers invloed hebben op hoe nu verder bij de komende wedvluchten. Zorg in ieder geval dat uw duiven pas weer bij optimale conditie de mand in gaan, want zolang ze niet goed hersteld zijn, heeft inkorven weinig zin.

Hier de 1e 20 prijswinnende duiven:

1-4 H.P. Helming, 2 G.J. Egberts, 3 U. Kogging, 5 H. Klein Nijenhuis, 6-9 Comb. Seelen, 7 B. Kastelein, 8 B. Hemel, 10-11-12-13-14-16-18-19 J. Jellema, 15 H. Breukers, 17 R. Pisano, 20 C.

 

 

Verslaggever Klaas Mulder