CAHORS 2013: “Neemt de duiven de maat!”.

 

Voor de vierde overnachtvlucht stond Albi op het programma, maar door de Tour moest men uitwijken naar Cahors. De duiven werden gelost met een matige NO-wind zo nu en dan draaiend naar NW. Gezien de windrichting werd er met  nachtduiven geen rekening gehouden . Nee, het duurde veel langer dan werd verwacht. De snelste duif draaide Cees Nijdeken uit Rijssen   en het leek voor Cees wel een vitessevluchtje te worden. Cees kreeg in een tijdsbestek van pak weg 13 minuten vier duiven en dan denk je al  gauw, dat zal bij een ander ook wel het geval zijn. Mooi niet! Even de aankomsttijden op een rijtje: 14.32, 14.40, 14.43 en 14.45. Hoogstwaarschijnlijk heeft Cees 4 duiven bij de eerste 20 van het VNCC zitten en dat zie je niet zo vaak, zeker niet op een vlucht die  5 uren open staat.  In totaal heeft Cees van de 10 gezette duiven er 7 in de prijzen. Dit toont wel aan dat hij de formfee op zijn hok heeft. De snelste duif is gekweekt uit twee rechtstreekse Verweij/Castricum/Peter de Haan duiven en bezit veel Toonbloed. Momenteel hoor je dat je de duiven elke dag moet laten trainen anders kun je het wel schudden. Kan zijn, maar in het geval van Cees gaat dit niet op. Zijn nestduiven vliegen hoogstens een klein half uurje en dan zitten ze in het hok of lopen een beetje op de grond voor het hok. Ja,  zegt Cees: “Ik zie het liever ook graag anders, maar ze vliegen goed en wat wil je dan nog meer?”.  Cees heeft de duiven ingekorfd op een klein jong van ongeveer 3 á 4 dagen oud. Ieder die zich verdiept in duivenvakliteratuur weet dat dit niet de optimale stand is voor een doffer. En wat draait Cees? Juist vier doffers op een rij, pas later kwamen de duivinnen, zeer bijzonder of niet? Vorig jaar ging  het bij Cees wat minder, maar dit jaar lijkt een topjaar te worden, want ook op de voorgaande vluchten verliep alles zeer soepel. Cees staat momenteel in het Nic-Borne op de hoogste plaats en wij zijn zeer benieuwd hoe Orange gaat uitpakken. Mijn advies nog geen pan verzetten en alles zo blijven doen zo als je het tot nu toe deed.

In het Nic werden 268 duiven gekorfd voor deze vlucht en van de 39 deelnemers hadden 26 liefhebbers  één of meer prijzen.  De combinatie Kole-Vlaskamp draait  ook lekker. Zij hadden de tweede prijs in het Nic door om 14.43 hun 7e getekende te draaien. Voor de derde, vierde en vijfde plek zien wij Cees weer staan, zo schiet het lekker op. De zesde plaats gaat naar H. Asbroek deze liefhebber draait om 14.49. Jelle Jellema heeft opmerkelijk vaak een hoog prijspercentage. Nu heeft hij er 13 meegegeven en draait er 9 in de prijzen. Jelle pakt plaats zeven en acht van de eerste tien. Rob Blokhuis was ook blij, want zijn 3e getekende bracht hem de negende prijs in het Nic. De nieuwkomer in het Nic is A. OZ uit Denekamp. Deze liefhebber gaf er 16 mee en pakte keurig netjes vier mooie prijzen. Hij sluit de rij van 10 om 15.45. Uiteindelijk  viel de laatste prijsduif om 19.46.

Resumé

Het jaar 2013 wordt gekenmerkt door uitersten en grilligheid qua weer. Voor onze duiven levert dit soms stevige vluchten op. Wij hebben tot nu toe vluchten gehad of met de wind in het gat of met de wind strak op de kop. Ik ben benieuwd welk weertype de duiven krijgen met Orange, maar een normaal verlopende wedvlucht mag ook wel een keertje.  Voor Cahors waren de prijzen net verdiend, wat inhoudt dat de volgende dag nog een groot aantal nakomers  moesten arriveren. Verzorg ze goed, dat hebben ze verdiend, want 1000 km gaat niet in de koude kleren zitten.

Verslaggever Klaas Mulder