“De laatste vlucht Bergerac en de laatste loodjes wegen het zwaarst!”

 

Door de aftasting van Cahors kon men wel op de vingers natelen dat Bergerac veel duiven zou mogen verwachten.  Deze verwachting kwam ook uit,  vorig jaar 257 duiven en  nu precies 500.  Omdat Bergerac ook voor het programmaspel meetelt kwam het aantal liefhebbers op 59 te staan. Gezien de informatie over de weersomstandigheden werden er vroege duiven verwacht in de ochtenduren van zaterdag. Dit gebeurde niet, mede door het feit dat onze duiven tot Parijs te kampen hadden met een kopwind. Jelle Jellema draait dit jaar de sterren van de hemel en hij had er 32 ingekorfd. Zijn eerst getekende duif Romee is een duivin die al had laten zien dat kopvliegen haar ding is. Zij heeft dit jaar al het volgende gepresteerd: 2e op Orange VNCC, een 4e op St.Vincent VNCC. Beide prijzen zijn ook op nationaal niveau vroeg  en nu als klapstuk 1e VNCC Bergerac, want Jelle kreeg deze nestduivin om 08.08 over de antenne. Ik verwacht dat Romee nu flink zal mededingen in de race van de beste overnachtduif 2013 op nationaal niveau, want van Bergerac heeft zij de 3e prijs van meer dan 10.000 duiven. Jelle heeft haar als voorbereiding enkele keren afgericht op de vlieglijn Bergerac samen met de plaatsgenoot Willems, die ook en passant steenvroeg zat in de VNCC (2e plaats). Beide liefhebbers hebben twee duiven bij de eerste 10 van het VNCC. Dat wordt rijden jongens!!!

Romee is een dochter van de inteelt Saffier 337 x een duivin van Nico Volkens (dochter Jackpot). Vorig jaar liet Romee al zien dat zij vliegkarakter bezit. Daar vloog zij vroeg op Aurrilac, namelijk de 6e prijs VNCC en ik kan mij nog goed herinneren dat deze vlucht tot de categorie zwaar gerekend mag worden. Nu zat zij op eitjes van een week en kwam recht uit de goede hoek. Het nachtvliegen zit er in anders kan deze duivin nooit zo vroeg vallen, maar haar gevoel voor oriëntatie acht ik ook zeer hoog.  Jelle draait van de 32 gezette duiven er 13 in de prijzen in het nic (1e,2e,7e). Amanuel Oz  draaide op Orange de eerste van sector 3 en nu weet hij weer twee vroege duiven te draaien, waarmee hij hoog zal eindigen in het algemeen klassement van de VNCC (podiumplaats?). Amanuel draait om 11.31 zijn laatst ingekorfde duif en hij had er 26 mee. Zijn tweede duif valt 18 minuten later en heeft daarmee de 4e plaats. In totaal heeft Amanuel er 10 in de prijzen, niet onverdienstelijk lijkt mij. De liefhebber Harry  Helming heeft zijn duiven ook in orde, want als hij ze inkorft voor de zware fond dan is het prijs. Harry heeft de 4e prijsduif om 11.22. In totaal draait hij 5 prijsduiven van de 13 ingezette duiven.  Benno Kastelein heeft een minder jaar volgens zijn zeggen, maar slaagt er wel in om twee duiven bij de eerste tien te draaien. Om 11.25 (5e) en 11.42 (10e ). Voor de comb. Van Seelen geldt een beetje hetzelfde verhaal. Zij begonnen zeer goed in het begin van het  seizoen, maar op de fond was het niet zoals vorig jaar. Echter met zes mee pakken zij wel drie prijzen, te beginnen op 11.34 plaats 8. Jos ten Dam is met drie duiven present en zijn tweede getekende valt om 11.42, mooi plek 9.

De uitslag nog eens nageplozen vallen de volgende zaken op: Jelle draait bijna twee uur los,er zijn 5 jaarlingen bij de eerste 10 duiven, liefhebbers die forme hadden hielden dit vast, de fondliefhebbers werden niet overspeeld door de programmaspelers, waarschijnlijk heeft dit te maken met de windrichting, het wegvallen van een vlucht heeft geleid tot een grote deelname met aanmerkelijk veel duiven in concours. Uiteindelijk duurde het vijf uren voordat de laatste prijsduif was gedraaid. Liefhebbers die vorig jaar enorm hard draaiden kregen de duiven niet in het verwachte ritme, terwijl er geen veranderingen in omstandigheden kon worden geconstateerd. Ze vlogen goed en trainden zo als verwacht werd, maar vroege prijzen bleven uit.

Verslaggever Klaas Mulder