Onbegrip…

Als voorzitter van de VNCC maar bovenal als fanatiek beoefenaar van de marathonvluchten, vond ik het voorstel nationaal programma concept 3 ( Zie schema) vreemd in elkaar zitten.
Concept 3:
4 juni 22 Limoges
11 juni 23
18 juni 24 St Vincent Nationaal
25 juni 25
2 juli 26 Periqueux ochtendlossing
9 juli 27 Cahors Nationaal
16 juli 28
23 juli 29 Bressols
30 juli 30 Bergerac Nationaal

Op de vergadering van de VNCC bleek dat eigenlijk niemand content was met dit programma.
Wat gelijk opviel is de late datum en/of de grote afstand waar je dan je jaarlingen op een middaglossing kunt testen / hun debuut kunt laten maken.
Ook valt op dat de NPO wil dat we een middaglossing vervangen door een ochtendlossing.
Maar in plaats deze (die ochtendlossing) erbij te plaatsen komt die i.p.v. een middaglossing.
Dan zitten wij, leden afd. 9, 10 en 11, nog in de sectoren 3 en 4 waar de vroege Limoges wordt vervlogen. Voor leden uit sector 1 en 2 die alleen middaglossingen willen spelen zijn er nog maar 4 vluchten over. 4 in 1 jaar , hoe onaantrekkelijk kun je het maken!
Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat in het spelonderdeel waar nog het meeste leven in zit om zeep wordt geholpen!!!

Hoe het was en hoe het nu gaat:
Jaren geleden kwamen de fondclubs uit midden en Noord Nederland een avond bij elkaar en daar kwam een vliegprogramma uit dat gemaakt en gedragen werd door de mensen die HET ZELF SPELEN.
Hierna kwam, onder M. vd Kruk , het tijdperk met de sectie Marathon , in deze groep zaten wederom mensen die HET SPEL ZELF SPELEN.
Ook hier lukte het om een programma naar ieders tevredenheid te maken.
Maar hoe gaat het nu :
2 jaar geleden kwam corona in ons leven en heeft dit nieuwe bestuur nog snel een “noodprogramma” gemaakt. Was het perfect ? Dat denk ik niet maar wij waren blij met elke vlucht die wel doorging. En bedanken ook iedereen die dat toen mogelijk heeft gemaakt.
Hierdoor werden de mensen die het spel spelen wel buitenspel gezet maar iedereen kon daar prima mee leven.
Maar….. sinds die tijd wordt er geschoven en wordt er in het programma gestreept door mensen die het spel zelf NIET spelen. In de afdelingen zijn de Marathonspelers vaak in de minderheid. En als we liefhebbers van andere onderdelen over ons spel laten beslissen zien we nu wat er gebeurt.
Verwonderlijk ? Nee hoor, er wordt veel geschreeuwd dat het allemaal minder moet maar liever niet in het spelonderdeel wat we zelf spelen. Zo kan een meerderheid die het spel zelf NIET speelt lekker gaan strepen in de Marathon.
Als VNCC hebben we met cijfers kunnen onderbouwen dat het grote onzin is, en de cijfers liegen niet, om nu in dit spelonderdeel te strepen want er zijn niet minder duiven in concours en de vluchten leveren de afdelingen geld op. Daarnaast betreft het, het onderdeel waar de leeftijd van de liefhebbers, gemiddeld het laagst is dus de meeste toekomst heeft toch?

Als VNCC zijn we gaan puzzelen … en hebben we aangeboden mee te denken, helaas nul reactie op dit punt van de NPO.
Toch hebben wij onderstaand programma via onze afdeling alsnog naar de NPO gestuurd. Echter zitten ze daar al in het stadium dat ze deze week een programma (zie boven) willen aannemen voor 3 jaar!!
Wij hebben gevraagd om deze beslissing, voor de marathon, door te schuiven naar het voorjaar.
Echter zijn ze dit niet van plan. De beweegreden die onze afdeling hierop ontving zijn ondermeer dat ze niet met fondclubs willen vergaderen. Erg vreemd als ik het verslag ZLU lees, begrijp mij goed, ik vind dat ze ook met de ZLU moeten vergaderen om te weten wat daar speelt, maar dat vind ik dus ook voor de NPO vluchten. Laat in godsnaam liefhebbers over hun eigen spel beslissen. Tevens werd de poll erbij gehaald. Ik heb al eens eerder geschreven dat dit ontzettend fout is. Waarom ? nou iedereen met een IP-adres kan stemmen. Dus je hoeft het spelonderdeel niet te spelen maar nog erger, je hoeft niet eens duiven te hebben of lid te zijn van de NPO. En dan te bedenken dat er een database is met specifiek marathon liefhebbers waar ze dus geen gebruik van maken!!!. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat wij , de Marathonliefhebbers , niet serieus genomen worden.

Zijn wij dan overal tegen ? Nee hoor , als Dax nationaal te weinig duiven oplevert omdat het in noord teveel van het goede wordt mag het van ons gerust Cahors worden. Maar het blijft gek dat dit dan veranderd wordt met Nationaal +/- 8000 duiven in concours en dat er overlegd wordt met de ZLU die niet 1 vlucht heeft met deze aantallen ( enige uitzondering is als ze Agen jaarlingen en Oud bij elkaar tellen) en nogmaals, prima maar waarom met 2 maten meten?

Wat willen wij dan graag:
4 juni Limoges middaglossing
11juni X x
18 juni St Vincent middaglossing Nationaal
25 juni Ruffec Ochtendlossing Zo vroeg mogelijk
2 juli Periqueux middaglossing
9juli Cahors middaglossing Nationaal
16 juli Orange of Brive Ochtendlossing Zo vroeg mogelijk
23 juli X x
30juli Bergerac middaglossing Nationaal

Op deze manier kunnen liefhebbers uit sector 3 en 4 ook ochtendlossingen spelen waar, onder normale omstandigheden, op de dag van lossing , gedraaid kan worden.
Tevens is er met Periqueux op 2 juli een prima station om je jaarlingen te spelen als je geen ochtendlossing wilt spelen en kunnen deze nog een keer mee op Bergerac voor de mensen die dit willen. Wat is er mis met “voor elk wat wils” .

Wil de NPO niet al deze 7 vluchten op hun programma ? Prima, maar maak je programma zo dat de liefhebbers die dit wel willen ook de mogelijkheid krijgen. Dus wil je Periqueux niet tellen, dan zei het maar zo, 99% van de melkers spelen helemaal niet voor een nationaal kampioenschap ( al heb ik natuurlijk wel respect voor de winnaars ).

Wat wij dus echt nodig hebben is dat concept 3 word weggestemd OF dat ze hun ochtendlossing niet VAST zetten op week van 2 juli maar dit aan de afdelingen over laten of liever nog verzetten naar de week van 16 juli.

Bij deze roep ik dan ook alle afdelingen op om concept 3 , zoals het nu ligt , NIET aan te nemen.

Ben je marathonliefhebber trek dan nu z.s.m. aan de bel bij je bestuurders.
Ze hebben telefoon of e-mail. Dit vind je op de site van je afdeling. Het is nu tijd voor actie !

Namens de VNCC ,
Benno Kastelein.

p.s. wij zijn nog steeds bereid om met de NPO en/of andere Afdeling besturen en fondclubs bij elkaar te komen en zo een programma te maken voor en door Marathonspelers.

Posted in Uncategorized.